Administrația Joe Biden a acuzat, miercuri, grupul militant Hamas că ar vrea modificarea substanțială a proiectului de acord pentru un armistițiu cu Israelul, dar organizația islamistă palestiniană a negat că ar vrea schimbări semnificative, denunțând abordarea Washingtonului.
”Hamas a propus numeroase modificări asupra proiectului aflat pe masa negocierilor. Am discutat aseară despre aceste schimbări cu colegii din Egipt, iar astăzi cu premierul Qatarului. Unele dintre modificări sunt realizabile, altele nu”, a declarat miercuri, în Qatar, secretarul de Stat american, Antony Blinken.
”A fost propus un acord care era practic identic cu o propunere formulată de grupul Hamas pe 6 mai. Un acord susținut de întreaga comunitate internațională, un acord acceptat de Israel, iar Hamas ar fi putut răspunde printr-un singur cuvânt: da. În schimb, Hamas a așteptat aproape două săptămâni, iar apoi a propus noi modificări, dintre care unele merg dincolo de pozițiile acceptate de noi anterior. Drept rezultat, l-ați auzit pe premierul Qatarului, războiul lansat de Hamas pe 7 octombrie prin atacurile barbare asupra Israelului și asupra civililor israelieni va continua și vor avea de suferit mai mulți oameni, palestinieni și israelieni. În următoarele zile, vom continua să insistăm, în mod urgent, alături de parteneri, de Qatar, de Egipt, pentru a încerca să finalizăm acordul”, a precizat Antony Blinken.
Însă organizația militantă palestiniană a negat că ar fi propus schimbări substanțiale și insistă pentru garanții privind un armistițiu permanent în Fâșia Gaza
Osama Hamdan, un reprezentant al mișcării Hamas, a declarat miercuri că nu au fost formulate cerințe suplimentare.
Secretarul de Stat Antony Blinken ”este parte a problemei, nu a soluției” la conflictul din Fâșia Gaza, a acuzat Osama Hamdan, într-un interviu acordat postului de televiziune Al-Araby, conform cotidianului The Times of Israel.
Potrivit unor surse israeliene, Guvernul Benjamin Netanyahu ar fi de acord cu suspendarea ostilităților și cu un ”armistițiu permanent”, în schimbul garanțiilor că, în mod etapizat, vor fi eliberați toți ostaticii din Fâșia Gaza. La nivel public, Guvernul israelian a transmis că informațiile potrivit cărora armata israeliană ar înceta operațiunile înainte de atingerea obiectivelor sunt ”minciuni”.
Recent, președintele SUA, Joe Biden, a prezentat o propunere pentru un potențial acord între Israel și grupul militant palestinian Hamas, care prevede eliberarea ostaticilor israelieni, intensificarea asistenței umanitare în Fâșia Gaza și încetarea durabilă a confruntărilor militare.
”Propunerea are trei etape. Prima etapă ar dura șase săptămâni și ar include: un armistițiu total, retragerea forțelor israeliene din toate zonele populate ale Fâșiei Gaza. Eliberarea unui număr de ostatici, inclusiv femei, vârstnici, răniți, în schimbul a sute de prizonieri palestinieni. În cele șase săptămâni ale primei etape, Israelul și Hamas ar negocia aranjamentele necesare pentru trecerea la faza a doua, care ar fi încetarea permanentă a ostilităților. În sfârșit, în etapa a treia, va începe un plan major de reconstrucție în Fâșia Gaza”, a afirmat președintele SUA.
Grupul Hamas solicită garanții clare privind un armistițiu durabil, cerând retragerea trupelor israeliene din Fâșia Gaza. În schimb, Guvernul Benjamin Netanyahu vrea înlăturarea de la putere a organizației militante palestiniene, distrugerea infrastructurii islamiste și eliberarea celor aproximativ 100 de ostatici israelieni.
Armata israeliană a intervenit în Fâșia Gaza ca reacție la atacurile teroriste din octombrie 2023, soldate cu aproximativ 1.190 de morți și 3.400 de răniți în sudul Israelului. Bilanțul ofensivei militare israeliene este de cel puțin 37.202 morți și 84.932 de răniți în Fâșia Gaza, conform autorităților palestiniene.
Foto: Profimedia
Citește și: